jestem

Jadłospis

JADŁOSPIS TYGODNIOWY

 PONIEDZIAŁEK  14.01.2019

Śniadanie: bułka graham, ser żółty, pomidor, kawa mleczna /1,7/

Obiad:  zupa ogórkowa, ryż ze śmietaną i prażonym jabłkiem /7,9/

Podwieczorek:  chleb mazowiecki, kiełbasa żywiecka, papryka, herbata owocowa /1/

WTOREK   15.01.2019

Śniadanie: bułka graham z masłem, płatki kukurydziane na mleku, owoce /1,7/

Obiad:  zupa kalafiorowa, gulasz z kaszą jęczmienną, buraczki, sok jabłkowy/7,9/

Podwieczorek:  drożdżówka z jogurtem, herbata owocowa /1,7/

ŚRODA   16.01.2019

Śniadanie:  bułka graham, jajecznica ze szczypiorem, kawa mleczna/1,3,7/

Obiad:   zupa fasolowa, kopytka, surówka z kapusty kiszonej, owoce, kompot porzeczkowy  /1,3,7,9/

Podwieczorek:  chleb z ziarnami, szynka drobiowa, ogórek, herbata /1/

CZWARTEK   17.01.2019

Śniadanie:  bułka graham, masło orzechowe, owoce, mleko /1,7,8/

Obiad:  zupa ryżowa, kotlet z piersi kurczaka, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej, woda z cytryną /1,3,9/

Podwieczorek:   kasza manna na mleku z sokiem, mandarynka /7/

PIĄTEK  18.01.2019

Śniadanie:  chleb ze słonecznikiem, szynka wędzona, papryka, kakao  /1,7/

Obiad:    barszcz biały z kiełbasą, makaron z truskawkami, kompot aroniowy/1,7,9/

Podwieczorek:  bułka wrocławska, sałatka rybna, herbata owocowa  /1,4/

Alergeny

          

             Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011  w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,  które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku  z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach:

1 - Zboża zawierające gluten;

2 - Skorupiaki i produkty pochodne;

3  - Jaja i produkty pochodne;

4 - Ryby i produkty pochodne;

5 - Orzeszki ziemne (arachidowe);

6 - Soja i produkty pochodne;

7 - Mleko i produkty pochodne;

8 – Orzechy;

9 - Seler i produkty pochodne;

10 - Gorczyca i produkty pochodne;

11 - Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12 -  Dwutlenek siarki;

13 – Łubin;

14 – Mięczaki

          * Zgodnie z informacjami od producentów oznaczony * produkt może zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Podobnie jak używane do przygotowania posiłków przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier wanilinowy. W wędlinach zakupionych od producenta śladowo mogą wystąpić: soja, gluten, seler.